A. B. S. "Jednou skautem - navždy skautem."

Květen 2013

Členská karta Junáka

19. května 2013 v 19:31 | Rosnička |  Praktické informace
Přináším informace o členské kartě, kterou v současné době dostáváme Usmívající se

Proč jsme si jí pořídily? K čemu nám bude? Pokud nevíte, čtěte dál Mrkající

Naše junácká kartička, je součástí mezinárodní karty pro mládež EYCA, kterou může mít každý od 5 do 30 let. Tato kartička, může prokázat věk a tudíž i nárok na slevu v dopravních prostředcích (například ve vlaku), protože je tam jméno, věk i fotka. Dále poskytuje stovky různých slev v České republice i v zahraničí - například ve Student Agency, Albi, Generali... Pro nás je asi nejpřínosnější snížené vstupné na téměř všech hradech a zámcích.

Tuto kartičku, budeme vozit na všechny výpravy, abychom případně mohli čerpat slevy a prokazovat se jako skauti Usmívající se

Na zadní straně kartičky vlevo nahoře je bílé pole, do kterého prosím vpište (např. lihovým fixem, nebo popisovačem na CD) telefonní číslo na jednoho z rodičů. Je to pro případ, že by se kartička ztratila. Děkuji Usmívající se

Květnová výprava

4. května 2013 v 13:40 | Rosnička |  Rok 2013
V květnu se uskuteční další výprava, se kterou se vydáme na naší základnu k rybníku Skaličný. Sejdeme se v pátek 10.5 v 16:40 na HVN v Písku a návrat bude v neděli 12.5 tamtéž ve 13:08. Sebou si zabalte klasické věci na vícedenní výpravu (najdete v rubrice Praktické informace), nemusíte si brát ešus, stačí pouze lžíce a hrníček. Všichni si sbalte karimatku a spacák!! Jídlo si připravte na páteční večeři a sobotní snídani, o zbytek se postaráme my. Sebou dále 150 Kč na ubytování, vlak a stravu.

Všechno si sbalte do batohů a neberte žádné zbytečnosti, vše si ponesete na vlastních zádech Usmívající se z nádraží půjdeme 6 km pěšky.

Všichni si povinně sbalí tu nejlepší náladu, kterou doma najdou a vezmou taky kus dobrýho počasí Mrkající

Na všechny se těším v pátek na nádraží, Rosnička

Káně lesní

4. května 2013 v 13:33 | Rosnička
Výskyt: v celé Evropě kromě severních zemí. Káně je nejhojnějším dravcem v Evropě. Hnízdí v lesích, za potravou zalétává na pole, louky nebo pastviny a často také vysedává u silnic.

Potrava: káně se živí malými savci (myši), ptáky, obojživelníky, a malými rybkami.

Zajímavosti: ve volné přírodě se dožívá 10 let, dorůstá délky 50-60 cm, rozpětí křídel má 113-130 cm a váží kolem 800 g. barva peří může být od čistě bílé, přes šedou, hnědou až černou. Konce křídel, ocasu a zobáku jsou černé. Končetiny a zobák má žlutý. V současné době káňata nejvíce ohrožují nehody s auty, zranění způsobená na krátech elektrického napětí, rušení hnízdišť a kácení lesů, což vede ke trátě hnízd.

Obrázky:

Čmelák

4. května 2013 v 13:25 | Rosnička
Čmeláků existuje mnoho druhů - například čmelák zemní, lesní, hájový, skalní, zahradní, rolní.

Výskyt: čmeláky můžeme najít na téměř celé severní polokouli.

Potrava: živí se pylem a nektarem a shromažďují si ho pro své larvy

Zajímavosti: čmelák je charakteristický svým barevným ochlupením. Zimu čmeláci tráví v zemní komůrce, po zimě si vytváří hnízdo podle svého přízviska. Hnízdo na vrcholu svého rozvoje obsahuje podle druhu desítky až 200 jedinců. Samičky jsou opatřeny žihadlem, avšak v přírodě a mimo hnízdo nikoho nenapadají. Žihadla se ovšem dočká ten, kdo se bude chtít dostat do čmeláčího hnízda. Účinky čmeláčího jedu jsou podobné jako u včelího. Narozdíl od včel však čmeláci mohou bodnout opakovaně.

Obrázky:

Křeček

4. května 2013 v 13:13 | Rosnička
Nejznámějším zástupcem je pravděpodobně křečík džungárský, který však v ČR nežije ve volné přírodě. U nás si ho lidé chovají doma jako mazlíčka. Křečík má šedé až černé zbarvení a zavalité tělo. Tělo má 65-100 mm a váží 30-55 g, ocásek ma maličký, 2-4 mm. Křečík se dožívá tak dvou let. Krmíme ho především koupenou, již namíchanou směsí pro hlodavce s stravu obohatíme o čerstvou zeleninu a ovoce. Pravou lahůdkou je pro ně drobný hmyz, červi nebo cvrčci.

Soubor:Musu grauzikas1 resize.jpg



V České republice můžeme ve volné přírodě potkat křečka polního/obecného. Ten je výrazně větší a barevnější. Živí se semeny, zrny, zelenými rostlinami a hmyzem. V České republice je tento křeček přísně chráněný zákonem.

Soubor:Grand-Hamster.jpg

Bobr evropský

4. května 2013 v 12:52 | Rosnička
Výskyt: bobr evropský je vodní hlodavec vyskytující se v Severní Americe, Rvropě a Asii. Je přísně chráněný!! Žije v blízkosti vod, kde si z pokácených stromů, větví a hlíny budují hráze a bobří hrady, ve kterých mají své hnízdo.

Potrava: živí se kůrou a lýkem listnatých stromů, jejich větvemi a kořeny. Na zimu si do hnízda stahují velké zásoby dřeva.

Zajímavosti: bobr dorůstá délky 60-80 cm a váží kolem 20 kg. Ve volné přírodě se dožívá 7-8 let. Má plochý, lysý ocas, který měří 25-45 cm do délky a 10-15 cm do šířky. Při plavání bobrovi slouží jako kormidlo a umí s ním plácnout do vody a vydat tak daleko slyšitelný varovný signál. Srst je leskle hnědá, na břiše světlejší. Ocas a nohy jsou černé. Při pobytu pod vodou umí zcela uzavřít své ušní otvory i nozdry a vydrží po vodou běžně 4-5 minut. Bobři jsou známí především tím, že svými ostrými zuby kácí stromy. Umí porazit strom až o průměru 1 m. Jsou to převážně noční zvířata. Největším nepřítelem bobra jsou auta, pod jejichž koly často končí.

Obrázky:

Video:

Slunéčko sedmitečné

4. května 2013 v 12:34 | Rosnička
Výskyt: Slunéčko sedmitečné se vyskytuje všude kde se vyskytují mšice, takže téměř po celém světě.

Potrava: konzumuje mšice a červce

Zajímavosti: slunéčko sedmitečné je brouk, který se lidově nazývá beruška nebo sluníčko. Dorůstá velikosti kolem 10 mm, má červené krovky se sedmi tečkami. Slunéčko sedmitečné je užitečný brouk z důvodu konzumace zmíněných škůdců.

Obrázky:

Zajíc polní

4. května 2013 v 12:25 | Rosnička
Výskyt: zajíc polní je rozšířený téměř v celé Evropě. Vyskytuje se převážně na polích, loukách a na okrajích lesů.

Potrava: zajíc je býložravec proto přes léto požírá různé bylinky, zbytky plodin na poli a přes zimu okusuje větve.

Zajímavosti: je asi 50-70 cm velký a velmi dobře běhá. Jelikož má zadní nohy výrazně silnější než přední, je výborný skokan. Jeho srst je hnědá až šedá, má dlouhé, na koncích tmavé uši a malý ocas s bílou špičkou. Má výborný sluch, hmat a čich. Mezi jeho nepřátele patří orli, lišky nebo vlci.

Obrázky:

Zmije obecná

4. května 2013 v 12:11 | Rosnička
Výskyt: zmije obecná je nejrozšířenějším hadem světa, v mnoha zemích, i v ČR je přísně chráněna. Vyžaduje dostatek slunečního svitu a vlhkosti, proto jsou jejím oblíbeným stanovištěm především prosluněné horské stráně, rašeliniště nebo mokřady. Zmije obecná je převážně noční živočich, který je přes den ukrytý nebo se vyhřívá na sluníčku.

Potrava: živí se převážně drobnými hlodavci, obojživelníci, ještěrky, ptáci či jejich vejce.

Zajímavosti: zmije obecná je jediným jedovatým hadem v České republice a vyznačuje se odolností vůči chladu, takže může žít i v severnějších oblastech světa. Její jed je vysoce účinný na malé hlodavce, ale má ho málo, takže zdravého dospělého člověka na životě neohrozí. Zmije dorůstá délky 70-100 cm, a dožívá se 20-25 let. Nejoblíběnější zbarvení je šedé až modrošedé s výraznou klikatou čárou na hřbetě, ovšem vyjímečně se i v ČR můžeme setkat s jinak barevnými druhy, u kterých ona klikatá čára není tak výrazná. Zimu zmije tráví ukrytá pod zemí.


První pomoc při uštknutí zmijí: Uštknutí zmijí poznáme podle dvou až čtyřech rankách po zmijích zubech, rána bolí a otéká. Po uštknutí uklidněte poraněného a zajistěte mu absolutní klid. Ránu vydezinfikujte a sterilně přikryjte. Elatistickým obinadlem ovažte končetinu nad ránou. Zavolejte záchrannou pomoc nebo poraněného dopravte k lékaři. Snažte se s poraněným moc nehýbat, aby se mu více nerozproudila krev a jed se rychleji nerozšířil do těla. Ránu v žádném případě nemačkejte, nerozřezávejte ani nevysávejte ústy!!

Obrázky:

Slepýš křehký

4. května 2013 v 11:29 | Rosnička
Výskyt: slepýš je rozšířen téměř po celé Evropě a žije téměř po celé České republice. U nás je ale silně ohrožen a jeho stavy postupně klesají. Můžeme na něj narazit na loukách, pasekách a v lesích. Přes den se ale ukrývají pod kameny a za soumraku vylézají ven.

Potrava: slepýš křehký se živí žížalami, slimáky, larvami nebo červy.

Zajímavosti: obvykle dorůstá délky kolem 30 cm, po celé délce těla se táhnout dva pruhy větších šupin, barvu má nenápadně hnědou. Slepýš není had, ale patří do skupiny beznohých ještěrek. Pohybuje se plazením jako hadi, ale není tak mrštný. Slepýš přezimuje ukrytý pod zemí, ve vyhnilých pařezech nebo v kompostech. Slepýš je zcela neškodný!!

Obrázky: